Relació amb les famílies
L’equip de l’escola considerem que la connexió entre família i escola és una qüestió primordial que convé cuidar i fer funcionar. Que els contactes establerts són importants per diverses raons: perquè permeten un coneixement progressiu dels agents educadors de l’infant, perquè ajuden als familiars a tranquil·litzar-se i a viure amb seguretat l’estada del nen o nena a l’escola, perquè el mateix infant pot veure que les persones adultes significatives per ell tenen coses a compartir.
Afavorir la comunicació entre escola i família per tal de garantir la coherència en la educació de l’infant.
Compartir criteris educatius amb les famílies per tal de garantir una acció educativa continuada (escola-família i família-escola).
És de cabdal importància mantenir amb la família un clima de respecte i valoració mútua, precedits per la seguretat de la discreció i la confidencialitat per tal de poder establir estratègies necessàries per l’adequat desenvolupament de l’infant.
Metodologia a nivell de participació personal
Tant per conèixer l’infant com per compartir criteris educatius generarem les vies de comunicació amb la família. Aquestes poden ser: reunions, entrevistes, contacte diari (verbal o escrit), etc… que ens permetrà tenir informació quotidiana del seu desenvolupament.
Contactes que es mantenen amb les famílies:
- Reunió de famílies: es realitza a principi de curs per poder parlar de com ha anat l’adaptació, quins són els objectius de curs, activitats, sortides. També es parla del dia a dia a l’escola i de les característiques evolutives de l’infant, de l’edat que pertoqui, amb l’ajuda d’un suport visual.
- Entrevistes individualitzades: és un espai que s’ofereix per fer un seguiment del nen o nena i parlar de temes relacionats amb l’educació dels infants, inquietuds, pors, canvis…
- Llibreta: és una altra via de comunicació, que va de casa a l’escola i a l’inversa. Serveix per obtenir informació diària sobre l’infant ( anècdotes, com ha dinat, dormit…).
- Diari: és on s’explica tot el que s’ha viscut durant el dia, es comuniquen novetats, esdeveniments importants i/o demandes. Es troba penjat en un lloc preferent a l’aula i a l’abast dels adults que recullen l’infant.
- Butlletí informatiu: és un recull trimestral d’anècdotes generals de l’escola, es demanen col·laboracions, es fan avisos i també s’exposen vivències de cada classe.
- Espais de reflexió: es realitzen al llarg del curs, tractant temes que preocupen o interessen a les famílies. Les duen a terme professionals especialitzats en el temes proposats i dedicats al mon de l’educació. Aquests temes sorgeixen a partir de la detecció de necessitats que estableix el GAMPA amb l’escola.
- Bústia de suggeriments: lloc on les famílies fan demandes o suggeriments de qualsevol tema relacionat amb l’escola.
- Bústia d’articles i informacions “què interessant”: lloc d’intercanvi d’articles, activitats, llibres…relacionats amb el món de la infància.
- Festes i actes lúdics: celebracions de festes populars i actes festius contemplats a la programació.